Arvioinnin toteutus Suomessa
Punainen kirja 2019 on Suomessa järjestyksessään kolmas lajien uhanalaisuusarviointi, joka noudattaa IUCN:n ohjeita ja on vertailukelpoinen kyseisten aiempien arviointien kanssa. Arviointityötä varten laadittiin IUCN:n ohjeiden pohjalta kansallinen opas, joka julkaistiin vuonna 2017.
Ympäristöministeriön asettaman Lajien uhanalaisuuden arviointia ja seurantaa edistävän ohjausryhmän (LAUHA) johdolla maamme lajien uhanalaisuutta arvioi vuosina 2017–2018 yhteensä 18 eliötyöryhmää. Eliötyöryhmät koostuvat maamme parhaista lajistoasiantuntijoista, jotka ovat luonnonsuojeluhallinnossa, luonnontieteellisissä museoissa ja tutkimuslaitoksissa työskenteleviä tai niistä eläkkeelle jääneitä asiantuntijoita sekä pitkälle edenneitä harrastajia. Varsinaisten 16 pysyvän eliötyöryhmän lisäksi perustettiin edellisen arvioinnin tapaan kaksi muuta työryhmää kaloille ja nisäkkäille. Kalojen uhanalaisuusarviointi tehtiin Luonnonvarakeskuksessa ja nisäkkäiden arviointi pyydettiin Suomen nisäkästieteelliseltä seuralta.
Uhanalaisuusarvioinnissa oli mukana kaiken kaikkiaan 180 asiantuntijaa yliopistoista, luonnontieteellisistä museoista, Luonnonvarakeskuksesta, Suomen ympäristökeskuksesta, Metsähallituksesta ja Suomen nisäkästieteellisestä seurasta. Arviointityötä koordinoi Suomen ympäristökeskus.